Що допомагає комбайнам Axial-Flow 250 досягти максимального результату


08/13/2018

У 2019 нові моделі комбайнів CASE IH Axial-Flow серії 250 прийдуть на зміну лінійці 240. У новій лінійці - три моделі: Axial-Flow 7250, 8250 і 9250 потужністю від 498 до 634 к.с.

Ми вже розповідали про вдосконалення, які торкнулися і похилої камери, і вивантаження, і розкидання, та інших систем. У цьому ж матеріалі зосередимося на електронних системах, і, зокрема, розповімо про «електронне серце» комбайна - новітній системі автоматизації AFS Harvest Command. AFS Harvest Command - це цілий пакет технологій, який дозволяє оператору досягти максимального результату, змінивши лише кілька налаштувань - відповідно до типу культури і умов збору.

Система сама, на основі 16 датчиків відстежує техніку, і автоматично регулює роботу комбайна для досягнення максимальної продуктивності при мінімальному втручанні оператора. Управління AFS Harvest Command здійснюється за допомогою терміналу AFS Pro700 з кабіни комбайна, і здатна працювати з такими культурами як пшениця, ріпак, кукурудза та соя (найближчим часом очікується розширення списку культур).

Після вибору вкладки Basic («Базові») на екрані AFS Pro 700, оператор вводить тип культури, бажаний результат (стратегію), максимальну ходову швидкість та максимальне навантаження на двигун. Після цього система запускається, і починається збір врожаю.

Якщо цього оператору здасться мало - детальну настройку можна здійснити через вкладку Advanced («Розширені»). Вона дозволяє змінювати основні параметри роботи, задавати частоту автоматичних регулювань та облік легкості обмолоту.
 

«Система автоматизації AFS Harvest Command призначена не для того, щоб замінити собою рішення оператора, а для того, щоб поліпшити їх шляхом визначення факторів, які обмежують продуктивність роботи комбайна при зміні умов експлуатації, відображення цих факторів і внесення відповідних змін для їх компенсації», - розповів Август фон Екардштайн, менеджер з маркетингу збиральної техніки Case IH в регіонах Європи, Близького Сходу і Африки.

Отже, базова версія AFS Harvest Command включає в себе перевірену систему Automatic Crop Settings (ACS), яка регулює швидкість вентилятора та зазор підбарабання відповідно до типу культури. Завдяки цьому усувається необхідність внесення окремих налаштувань для кожного елемента. Оператор має можливість налаштувати комбайн на ходу, і навіть зберегти ці налаштування для використання в майбутньому. Наступна версія AFS Harvest Command має в своєму активі оновлену систему Feedrate Control, яка регулює ходову швидкість на основі обсягу культури, що надходить. Оператор задає максимальне навантаження на двигун і швидкість ходу, а Feedrate Control виводить техніку на ці робочі показники, і при цьому коригує їх з урахуванням оптимальної швидкості подачі для конкретної культури та її стану.

При цьому Feedrate Control (яку можна використовувати в якості автономної функції) здатна працювати з усіма типами культур.

Найбільш повним варіантом комплектації є повна автоматизація AFS Harvest Command, яка автоматично вносить зміни в параметри систем обмолоту та очищення, включає в себе систему Feedrate Control, а також має додаткові функції моніторингу якості зерна. Для функціонування систем використовуються камери контролю та датчики тиску на решета, які додатково сприяють процесу автоматичного налаштування систем техніки з метою зниження кількості забруднень і підтримки високої якості зерна. З метою більш точного визначення наявності битого зерна і забруднень камера використовує запатентоване багатоспектральне світлове випромінювання - у видимому та невидимому діапазонах.

Ця патентована технологія допомагає камері контролю зерна більш точно відслідковувати якість зернових проб, просвічуючи їх в ультрафіолетовому, синьому, зеленому, червоному та інфрачервоному діапазонах. Поєднання п'яти світлових спектрів дозволяє істотно підвищити ефективність виявлення слідів крохмалю на битих зернах. Термінал AFS Pro 700 попереджає оператора, якщо видимість камери зменшується через забруднення її об'єктиву.

В результаті оператору досить вибрати один з чотирьох режимів (стратегій) роботи комбайна, і зосередитися на інших питаннях. Все інше (включаючи автоматичне водіння) за нього зробить електроніка:

1. Режим продуктивності - комбайн працює на швидкості, яка забезпечує прийнятний рівень втрат 
зерна в роторі та системі очищення.

2. Режим фіксованої пропускної спроможності - комбайн підтримує задану пропускну здатність шляхом зміни швидкості ходу, і регулює налаштування для мінімізації втрат.

3. Режим максимальної пропускної спроможності - комбайн працює на максимальній швидкості або потужності, заданої оператором, одночасно регулюючи налаштування комбайна з метою мінімізації втрат зерна в роторі і системі очищення.

4. Режим якості зерна - комбайн регулює налаштування для підтримки заданої якості зерна та рівня його чистоти, одночасно мінімізуючи втрати.

За допомогою AFS Harvest Command досвідчені оператори зможуть додатково підвищити продуктивність своєї роботи і поліпшити якість зерна, а недосвідчені зможуть швидко досягти продуктивності роботи, порівнювано з продуктивністю досвідчених операторів. І тим, і іншим AFS Harvest Command дозволить менше переживати через такі фактори, як втрати зерна, швидкість вентилятора і швидкість ротора, що дозволить їм більше зосередитися на положенні жатки і розвантаження.