Як завдяки BEDNAR TERRALAND TN знизити норму внесення міндобрив на 25%
Як завдяки BEDNAR TERRALAND TN знизити норму внесення міндобрив на 25%
Як завдяки BEDNAR TERRALAND TN знизити норму внесення міндобрив на 25%

Як завдяки BEDNAR TERRALAND TN знизити норму внесення міндобрив на 25%


08/29/2022

Перехід на технологію глибокого рихлення із внесенням добрив на глибину дозволило аграрному холдингу VITAGRO істотно вдосконалити вирощування кукурудзи та соняшнику.

Компанія VITAGRO, яка обробляє до 100 тисяч га у західних областях України - це динамічний багатопрофільний аграрний комплекс, який щороку вдосконалює технології агровиробництва, зокрема, турбуючись про стан ґрунтів та оптимізацію витрат ресурсів. Істотну роль в цьому відіграє ретельний відбір сільськогосподарських машин та агрегатів й, відповідно, технологій їх застосування. Зіштовхнувшись із викликами сьогодення, менеджмент VITAGRO активно шукає новітні ефективні рішення. 

Одним з таких рішень є застосування технології глибокого розпушення ґрунту із одночасним внесенням мінеральних добрив у профіль ґрунту. З цією метою у 2019 році було придбано три технологічні комплекси - глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R з бункерами FERTI-CART FC 3500.

«Ми ще не цілком відмовилися від оранки, оскільки є певні моменти, коли без неї не обійтися, наприклад, приорювання органічних добрив. Проте на тих полях, де за технологічними картами буде вирощуватися кукурудза та соняшник, ми перейшли на глибоке розпушення ґрунту із одночасним внесенням гранульованих добрив. Це дало змогу досягти цілої низки агрономічних та економічних переваг», - розповідає агроном компанії VITAGRO, Олег Білан.

Довідка: Глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN

За словами пана Олега, три роки тому первинним завданням при виборі агрегатів для глибокого рихлення було знищення ущільнень в ґрунті та покращення його характеристик.

«Внаслідок багаторічної оборотної оранки та використання важкої колісної техніки, у нижніх шарах ґрунту з часом утворювалися численні ущільнення на горизонті 30 см, і нижче. Це створювало своєрідну «перемичку», котра дуже ускладнювала циркуляцію вологи і повітря в зону розташування кореневої системи рослин, і перешкоджала розвитку вглиб самої кореневої системи. В той час як потужні лапи глибокорозпушувачів BEDNAR TERRALAND TN здатні працювати на глибину до 65 см. Тобто, ми маємо змогу зірвати ущільнення та якісно розпушити ґрунт до пів-метра вглиб», - пояснює фахівець VITAGRO.

Згодом було прийнято рішення про дооснащення TERRALAND TN унікальною технологією від чеського виробника – бункерами для мінеральних добрив FERTI-CART FC 3500, котрі вміщують 3500 кг гранул.

Довідка: Бункери для міндобрив FERTI-CART FC 3500

«Ми суттєво вдосконалили технологію підготовки поля до сівби та вирощування просапних культур. Конструкція робочих органів TERRALAND TN дає змогу вносити міндобрива в глибині ґрунту на горизонті 20 см. Таким чином ми закладаємо поживу для рослин на 15-17 см нижче закладання насінини, стимулюючи молоду кореневу систему розвиватися не вбік, а донизу. Тобто, рослина гарантовано отримує дуже потрібне живлення в критичний період розвитку, і надалі її корені прямують вниз – туди, де більше вологи і поживних речовин. Звісно, що це позитивно впливає на стійкість посівів кукурудзи та соняшнику до стресів та сприяє збільшенню врожайності», - зазначає Олег Білан.

Таким способом на глибину 20 см вноситься від 100 до 150 кг/га складного NPK. І що важливо, технологія від BEDNAR дала змогу відчутно заощадити витрату міндобрив.

«Ми змогли заощадити до 25% тієї кількості міндобрив, що вносилися раніше. Перш за все завдяки тому, що даємо їх на глибину – якраз в зону розвитку кореневої системи рослин і туди, де більше вологи. Елементи живлення краще розчиняються в ґрунті і засвоюються рослинами», - говорить агроном.

Враховуючи, що три глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R з бункерами FERTI-CART FC 3500 за один сезон у VITAGRO проходять сукупно до 10 тисяч га (від 3000 до 3600 га кожен) нескладно підрахувати, що економією мінімум 25 кг/га агрохолдингу вдалося заощадити 100 тонн (!) міндобрив за один рік. Враховуючи нинішню вартість мінеральних добрив, тим більш, якісних NPK, можна стверджувати, що ця техніка відпрацьовує себе буквально за рік.

«Я маю сказати, що попри такі величезні навантаження на агрегати BEDNAR TERRALAND TN, вони себе показують дуже добре. Фактично ми робимо тільки планові заміни комплектуючих. Хочу також відзначити роботу дилера, у якого ми купували глибокорозпушувачі – компанію Тайтен Машинері Україна. Вони роблять все можливе, щоб ми ефективно використовували цю техніку, допомагаючи як із налаштуваннями, так і з технічним обслуговуванням», - стверджує головний інженер VITAGRO, Михайло Чайківський.

За словами Михайла Людвіговича, з появою на полях техніки BEDNAR TERRALAND TN, істотно зросла продуктивність глибокого рихлення. Агрегати із робочою шириною 4 метри, здатні якісно обробити 60 гектарів полів за добу із одночасним внесенням міндобрив. Вони також ефективно працюють у нічний час завдяки вдало інтегрованим технологіям навігації. 

Робоча швидкість при цьому на твердому ґрунті становить 6-8 км/год, а за сприятливих умов – 9 км/год. Витрата пального в 370-сильному тракторі в середньому перебуває на позначці 16-17 л/га, що є просто відмінним показником для такого потужного глибокорозпушувача.

«Ясна річ, що для того, аби отримати високий врожай та хорошу рентабельність вирощування, необхідно успішно реалізувати багато елементів технології. І якісний обробіток ґрунту та правильне внесення міндобрив – одні з ключових серед іншого. Ми повністю усуваємо ущільнення, забезпечуючи вільну циркуляцію вологи та повітря у розпушеному ґрунті, а також пришвидшуємо розкладання пожнивних решток. Своєю чергою це сприяє активізації розвитку корисної біоти у ґрунті. І що важливо, такий обробіток сприяє кращому збереженню вологи в ґрунті, зокрема, і завдяки тому, що частина пожнивних решток лишається на поверхні, забезпечуючи ефект мульчування. Навесні ж достатньо одного проходу передпосівного агрегату, щоб почати сіяти», - пояснює Олег Білан.

Цікаво, що глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R з бункерами FERTI-CART FC 3500 стали першими агрегатами чеського виробника на полях VITAGRO.

«Свого часу головними причинами нашого вибору стало оптимальне співвідношення ціни та якості. Тепер ми у цьому переконалися на власному досвіді. Гадаю, що після того як відновиться нормальний експорт зерна з України за достойними цінами, ми розглянемо придбання додаткових агрегатів BEDNAR», - підсумував Олег Білан.