Ефективна ґрунтообробна техніка дозволяє аграрію зекономити майже 60 $/га
Ефективна ґрунтообробна техніка дозволяє аграрію зекономити майже 60 $/га
Ефективна ґрунтообробна техніка дозволяє аграрію зекономити майже 60 $/га

Ефективна ґрунтообробна техніка дозволяє аграрію зекономити майже 60 $/га


02/02/2024

Практика роботи підприємства на Черкащині та Кіровоградській області засвідчила, що при використанні техніки BEDNAR економічна вигода господарства склала майже 60 $/га, і це без витрат на заробітну плату механізатора, та амортизацію трактора і причіпної техніки

Про результати господарства розповів фахівець по роботі з ключовими клієнтами «Тайтен Машинері Україна» (офіційний дистриб'ютор сільськогосподарської техніки BEDNAR) Володимир Салапонов під час третьої онлайн конференції «Inter AgroLab — шлях до ефективного землеробства».

«У господарстві ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» за останні роки перейшли з традиційної технології застосування оранки на глибоке рихлення з одночасним внесенням добрив у майбутній рядок посіву (це дає в подальшому кореневій системі максимально активно розвиватися). Наразі ми покажемо результати застосування технології, що включає всі операції підготовки ґрунту від основного до передпосівного і відповідно посіву соняшнику в умовах попередника кукурудзи на зерно. Операцію основного обробітку в господарстві здійснювали агрегатом BEDNAR TERRASTRIP ZN 8R/50 на глибину 30–40 см (рихлення з одночасним внесенням добрив) у кооперації з бункером BEDNAR COMBO SYSTEM CS 5000, який має 2 секції з можливістю комбінування двох видів добрив», - розповідає Володимир Салапонов. 

Вносили Тукосуміш 7-19-29 з нормою внесення 120 кг/га. Норму витримали чудово завдяки електроприводу дозатора встановленого на бункері під надлишковим тиском. За добу вдалося обробити 55–60 га. 

«В результаті господарство отримало хороший врожай соняшнику. За оранки середня врожайність соняшника в господарстві складала 3,71 т/га, тоді як за застосування глибокого рихлення, з одночасним внесенням добрив у профіль ґрунту, середня врожайність становила 3,87 т/га.  Після отриманих результатів ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» повністю перейшло на технологію глибокого рихлення», — повідомив Володимир Салапонов.

Він додає, що операцію закриття вологи в господарстві проводили штригельною бороною BEDNAR SRTIEGEL-PRO, що дало змогу також рівномірно розподілити пожнивні рештки полем. Ширина штригельної борони 12 м, що дає можливість за добу обробляти 250 га. Це в 2,5 рази більше, ніж продуктивність борони ЗПГ, що також працює в господарстві.

Штригельну борону BEDNAR SRTIEGEL-PRO в ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» також використовують влітку за комбайном для закриття вологи і провокації росту падалиці, наприклад, після пшениці, сої, таким чином економлять на пальному. Раніше працювали дисковими агрегатами, при цьому витрачалося 6–7 л/га пального, з бороною витрачається на 20% менше пального. 

«Бестселером» серед агрегатів для передпосівного обробітку ґрунту Володимир Салапонов назвав компактор SWIFTER. В господарстві працюють 2 таких компактора шириною 10 м, кожен з яких робить біля 100 га на добу. Один з них має напрацювання вже більше 30000 га і при цьому якісно готує посівне ложе за один прохід, навіть в умовах наявності рослинних решток кукурудзи.

Володимир Салапонов додав, що в залежності від технології та умов роботи задачу передпосівного обробітку також можуть ефективно виконати такі агрегати, як універсальний культиватор BEDNAR VERSATILL, що крім стерньового обробітку є гарним рішенням для передпосівного обробітку особливо в умовах великої кількості пожнивних решток, та дискатор SWIFTERDISC. Всі ці агрегати можуть якісно виконувати передпосівну підготовку ґрунту, в залежності від технології обробітку ґрунту.

Результати технології у господарстві ТОВ «Трайгон Фармінг Харків»:

Врожайність соняшника у господарстві зросла на 4% (з 3,71 т/га до 3,87 т/га). Так, за ціни на соняшник 344 $/т було отримано додаткових 13,76 $/га.

Економія пального за застосування глибокорозпушувача, порівняно з оранкою, склала 25%. За ціни на дизпаливо 1,32 $/л — економія становить 6,6 $/га.

За рахунок меншої кількості операцій на полі додаткова економія пального склала від 10,3 $/га.

Економія на кількості добрив (зі 150 кг/га до 120 кг/га), за вартості добрив 0,98 $/кг, склала 29,11 $/га.

«Аграріям варто пам’ятати, якісний передпосівний обробіток і висів насіння забезпечать рівномірні, дружні сходи, а в результаті — отримання максимального врожаю», - зазначає Володимир Салапонов.